NieuwsKulturele Kring AmbrozijnArtistiek Tijdschrift AmbrozijnWedstrijden
 

 

Artistiek Tijdschrift

Abonnementen

Verschijningsdata

Literaire inzendingen

Contact redactie

Taal & Teken

Inhoud


Privacyverklaring

 


Welkom

 

Taal & Teken lente 2024

Taal en teken - winter 2023

Lentebloesem © Marie Thérèse Dorina De Clercq

 

DIE DAG IN FEBRUARI

als bracht die dag
in februari
zonder zich te storen
aan de tijd
de geur van lente
dichterbij

Willy Martin


Nieuws

Mozaïek van Vrede 2023

Ambrozijnvredesbanners

Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w.Voor deze editie van Mozaïek, helemaal in het teken van de vrede, vroegen en kregen Edgard en Marleentje Storme-Nys voor het gedeelte woord meteen de enthousiaste medewerking van Ambrozijnadviseur Willy Martin.

In functie van Mozaïek van Vrede 2023 selecteerde hij resoluut Op vleugels van gekreukt papier.

Dit gedicht gaat over Sadako Sasaki, een Japans meisje. Ze was twee jaar oud toen op 7 januari 1943 Little Boy, de Amerikaanse atoombom, op haar geboortestad Hiroshima viel. Aanvankelijk waren er bij Sadako geen symptomen van ziektes te bespeuren, tot in 1955 ook bij haar leukemie werd vastgesteld. In het ziekenhuis vertelde een vriendinnetje haar op een dag de legende van de kraanvogel. Volgens die legende mag iedereen die duizend kraanvogels vouwt, een wens doen die in vervulling zal gaan. Sadako besloot duizend kraanvogels in origami te vouwen. Ze stierf vredig op 25 oktober 1955 nadat ze naar verluidt 644 kraanvogels had gevouwen. Helaas niet genoeg om haar wens voor wereldvrede en het einde van al het lijden in vervulling te zien gaan.

Voor het onderdeel beeld nam Ambrozijnfotografe Caroline Vancoillie de uitdaging aan om een werk te scheppen dat in symbiose kan gaan met Op vleugels van gekreukt papier.

Samen met het echtpaar Storme-Nys tastte ze de inhoud van het gedicht alsook de kansen en mogelijkheden van de vredesthematiek af en creëerde het fotobeeld Kraanvogels voor vrede.

Het werd een versie in de regenboogkleuren (rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet of kortweg ‘roggbiv’), want die spreekt boekdelen, vooral als je er vrede bij denkt.

Gemonteerd op twee verticale banners waren Op vleugels van gekreukt papier van Willy Martin en Kraanvogels voor vrede van Caroline Vancoillie tijdens Mozaïek van Vrede 2023 in het Kenniscentrum van het IFFM in de Lakenhallen te zien.


Ambrozijnvredesbanners - Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w.

zaterdag 13 mei 2023 – 10.00-17.00 uur

zondag 14 mei 2023 – 10.00-17.00 uur

in het Kenniscentrum van het IFFM in de Lakenhallen

Grote Markt 34, 8900 Ieper


Programma Mozaïek van Vrede 2023
Bekijk hier de uitnodiging in pdf-formaat.Mozaïek 2019

Popartportretten Valentijn

Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w.

Voor deze editie van Mozaïek, helemaal in het teken van de sixties, liet de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. zich inspireren door het popartwerk Shot Marilyns (1964) van Andy Warhol.

Edgard en Marleentje Storme-Nys vroegen en kregen meteen de goedkeuring alsook een foto van cultuurschepen Valentijn Despeghel voor de aanmaak van een reeks popartportretten.

Het ontwerp van het eigenlijke werk, met name Popartportretten Valentijn, werd toevertrouwd aan Ambrozijnkunstenaar Serge Braem.

Op basis van een originele foto van cultuurschepen Valentijn Despeghel en de twaalfdelige kleurencirkel creëerde hij 12 popartportretten. Gemonteerd op een horizontale banner waren die tijdens Mozaïek 2019 te zien.


Popartportretten Valentijn - Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w.

zondag 12 mei 2019 – 13.30-20.30 uur

Grote Markt Ieper, aan de zijde van de Lakenhalle,

tussen de ingang van het In Flanders Fields Museum en het NieuwerckAlfa & Omega

Alfa & Omega
© Bernard Sercu

Alfa & Omega, een thematentoonstelling van de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. en het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn in samenwerking met het Ieperse CultuurCentrum ‘Het Perron’ en met steun van de Stedelijke Cultuurraad Ieper, liep van 6 oktober tot en met 12 november 2017 in CC Het Perron van maandag t.e.m. vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur en op zaterdag van 13.30 tot 18.00 uur.

Bekijk hier de uitnodiging en de Alfa & Omega-brochure (21,3 MB).

De vernissage vond plaats op donderdag 5 oktober 2017 om 19 uur in CultuurCentrum ‘Het Perron’, Fochlaan 1, 8900 Ieper, België.

Bekijk hier een fotoverslag.

Beluister hier Stufen, de creatie van een cyclus van Dirk Blockeel voor blaaskwartet (hobotrio en fagot) en tenor tijdens de vernissage op 5 oktober 2017.
Deel 1 (6,2 MB)
Deel 2 (3,7 MB)
Deel 3 (12,7 MB)
Deel 4 (3,7 MB)
Deel 5 (5,1 MB)

Bekijk hier een filmfragment uit Stufen, de creatie van een dans door Yana Van Overwalle en Isolde Billiet voor de gelijknamige cyclus van Dirk Blockeel voor blaaskwartet (hobotrio en fagot) en tenor tijdens de vernissage op 5 oktober 2017.
Na de opening en tijdens de tentoonstelling was Alfa & Omega, een audiovisuele verwerking van Jo Vandamme, doorlopend te zien. Bekijk en beluister Alfa & Omega hier.

De Alfa & Omega-uitdagingen (dicht- en vertaalprojecten voor anderstaligen) van de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. liepen simultaan van 6 oktober tot en met 12 november 2017 in CCI Het Perron.


Poëtische matinee


Mozaïek 2016

mozaiek 2013

Mozaïekbanners

Met het oog op Mozaïek 2009 trokken Edgard én Marleentje Storme-Nys met zeven Ambrozijndichters de Ieperse vestingen op. Deze uitzonderlijk poëtische wandeling leverde zeven schitterende gedichten op die, gedrukt op banners, voor de eerste Mozaïekeditie aan de muren van het Kruitmagazijn opgehangen werden.

Ook tijdens Godenspijs in taal en teken, de experimentele Ambrozijnzomertentoonstelling in het Rijkeklarenhof, waren deze gedichten de blikvangers van de expositie.

Voor Mozaïek 2013 voegde de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. in samenwerking met kunstenares Marie Thérèse De Clercq een artistieke dimensie toe, want zij selecteerde bij deze gedichten telkens een fotografische impressie. Op 11 mei 2013 waren drie van deze Mozaïektandems te zien op de Ieperse vestingen in de nabijheid van de Menenpoort.

Op 7 mei 2016 tijdens Mozaïek 2016 waren alle Mozaïektandems te zien aan CCI Het Perron: Bevestiging met voeten (Jacob Baert) & Double Idemnity (Marie Thérèse De Clercq), Ramparts Cemetry (Marc Bungeneers) & Boulevard of Broken Dreams (Marie Thérèse De Clercq), Het bijna durven (Lotte van Dijck) & La Divina Commedia (Marie Thérèse De Clercq), Resonatie versus inundatie (Herman Rohaert) & In-Zicht (Marie Thérèse De Clercq), Dit is een vreemd kijken (Floor Deroo) & In-Between (Marie Thérèse De Clercq), Last Post (Gerda De Preter) & L’Absolu (Marie Thérèse De Clercq) en Stadspoort in Ieper (Herman Vanderplaetse) & I Am Flying (Marie Thérèse De Clercq).

Ambrozijn op Mozaïek Ieper (mei 2016) from PhoVid on Vimeo.


Kaften jaargang 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 en 40

De kaften van Ambrozijnjaargang 40 werden toegevoegd aan het archief.

Bekijk het archief.


Cartoons jaargang 30 en 31, 34, 35, 36, 37, 38, 39 en 40

De cartoons van Peties uit Ambrozijnjaargang 40 werden toegevoegd aan het archief.

De cartoon van Luc Vermeersch uit Ambrozijnjaargang 40 nummer 4 werd toegevoegd aan het archief.

Bekijk het archief.


Wedstrijden: proclamatie Ambrozijnwedstrijden 2013

De plechtige proclamatie van de Ambrozijnthemagedichten- en verhalenwedstrijden voor de leerlingen van de basisschool 2013 alsook van de Internationale Ambrozijnwedstrijden en Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie en Kortverhaal 2013 vond plaats op zaterdag 24 mei 2014.

Voor meer info: bekijk de laureatenlijst en een fotoverslag.


Wedstrijden: proclamatie Ambrozijnwedstrijden 2012

De plechtige proclamatie van de Ambrozijnthemagedichten- en verhalenwedstrijden voor de leerlingen van de basisschool 2012 alsook van de Internationale Ambrozijnwedstrijden en Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie en Kortverhaal 2012 vond plaats op zaterdag 25 mei 2013.


Voor meer info: bekijk de laureatenlijst en een fotoverslag.


Mozaïek 2013

mozaiek 2013

Mozaïekbanners

Met het oog op Mozaïek 2009 trokken Edgard én Marleentje Storme-Nys met zeven Ambrozijndichters de Ieperse vestingen op. Deze uitzonderlijk poëtische wandeling leverde zeven schitterende gedichten op die, gedrukt op banners, voor de eerste Mozaïekeditie aan de muren van het Kruitmagazijn opgehangen werden.

Ook tijdens Godenspijs in taal en teken, de experimentele Ambrozijnzomertentoonstelling in het Rijkeklarenhof waren deze gedichten de blikvangers van de expositie.

mozaiek

© Marie Thérèse De Clercq

Voor Mozaïek 2013 voegt de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. in samenwerking met kunstenares Marie Thérèse De Clercq een artistieke dimensie toe, want zij selecteerde bij deze gedichten telkens een fotografische impressie. Op 11 mei zijn drie van deze Mozaïektandems te zien op de Ieperse vestingen in de nabijheid van de Menenpoort: Bevestiging met voeten (Jacob Baert) & Double Idemnity (Marie Thérèse De Clercq), Ramparts Cemetry (Marc Bungeneers) & Boulevard of Broken Dreams (Marie Thérèse De Clercq), Het bijna durven (Lotte van Dijck) & La Divina Commedia (Marie Thérèse De Clercq).
Ondertussen dromen wij al van Mozaïek 2016 en een artistiek trio!      

Ambrozijn 30

ambrozijn 30

Naar aanleiding van het dertigjarige bestaan van het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn pakte de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. in samenwerking met het CultuurCentrum Ieper van 19 april tot 19 mei 2012 in CC Het Perron uit met de thematentoonstelling 30.
Ambrozijncameraman Jo Vandamme en zijn assistent Hugo Degraer maakten in opdracht van de vereniging de film Ambrozijn 30, een uniek artistiek portret van de aan de thematentoonstelling deelnemende Ambrozijndichters, -kunstenaars en -musici. Het orgelpunt van deze film is de poëtische en muzikale ode aan Roger Raveel door dichter Jacob Baert, componist-klavecinist Dirk Blockeel en tenor Roel Vansevenant. 

Programma Mozaïek 2013     


Ambrozijnwedstrijden 2013

Voor meer info over de Ambrozijnwedstrijden 2013: bekijk de wedstrijdreglementen.


Catalogus Ambrozijn 30

Brochure Ambrozijn 30 (11,8 Mb)


Dertig jaar Artistiek Tijdschrift Ambrozijn én Twintig jaar Ambrozijnwedstrijden

De viering "Dertig jaar Artistiek tijdschrift Ambrozijn én Twintig jaar Ambrozijnwedstrijden" alsook de plechtige proclamatie van de Ambrozijnthemagedichten- en verhalenwedstrijden voor de leerlingen van de basisschool 2011 alsook van de Internationale Ambrozijnwedstrijden en Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie en Kortverhaal 2011 vinden plaats op zaterdag 19 mei 2012.

Voor meer info: bekijk de uitnodiging.


Vernissage ambrozijn 30

Het fotoverslag van de vernissage van de ambrozijntentoonstelling 30 op donderdag 19 april 2012.


Ambrozijn 30

Leve het artistiek tijdschrift Ambrozijn!

Uitnodiging voor de thematentoonstelling '30'


Ambrozijnwedstrijden 2012
Voor meer info over de Ambrozijnwedstrijden 2012: bekijk de wedstrijdreglementen.


Katten in kaften en kaders: videoverslag
Tv-Westhoek kwam op bezoek bij de opening van de thematentoonstelling Katten in kaften en kaders van Ambrozijnmedewerker Roger Laute in de Ieperse bib, die liep tot 7 januari 2012.Katten in kaften en kaders
Deze tentoonstelling toonde een selectie uit de verzameling prenten en boeken met illustraties van katten van Roger Laute. Deze liep van 9 december 2011 tot 7 januari 2012 en was te bezichtigen tijdens openingsuren van de Ieperse bibliotheek.

De opening vond plaats op zaterdag 10 december om 11 uur in de Alfa en Omega-zaal van de bib. De tentoonstelling werd ingeleid door Roger Laute en werd officieel geopend door Schepen van Bibliotheek, Frans Lignel.
Gelieve hier de uitnodiging te vinden.


Wedstrijden: proclamatie Ambrozijnwedstrijden 2010
De plechtige proclamatie van de Ambrozijnthemagedichten- en verhalenwedstrijden voor de leerlingen van de basisschool 2010 alsook van de Internationale Ambrozijnwedstrijden en Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie en Kortverhaal 2010 vond plaats op zaterdag 21 mei 2011.

Voor meer info: bekijk de laureatenlijst en een eerste fotoverslag.


Fonds van Wonterghem - De Brabandere 2009
Op 28 oktober heeft het Bestuurscomité de titel van Laureaat van het Fonds Van Wonterghem - De Brabandere - in de volksmond gekend als de Ieperse Nobelprijs - editie 2009, toegekend aan Edgard Storme "voor zijn jarenlange brede culturele en maatschappelijke inzet voor medemens en verenigingsleven in Groot-Ieper". De Prijs werd uitgereikt in de Raadzaal van het Stadhuis in Ieper op 20 november 2009.

Meer info (webstek Koning Boudewijnstichting)


Godenspijs in taal en teken (update)
Een experimentele zomertentoonstelling met beeldende kunst en poëzie in het Rijkeklarenhof en de Sint-Pieterskerk in Ieper.

Meer info

Bekijk de affiche en uitnodiging alsook de foto's van de tentoonstelling en de finissage.


Wedstrijden: proclamatie Ambrozijnwedstrijden 2008
De plechtige proclamatie van de Ambrozijnthemagedichten- en verhalenwedstrijden voor de leerlingen van de basisschool 2008 alsook van de Internationale Ambrozijnwedstrijden en Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie en Kortverhaal 2008 vond plaats op zaterdag 23 mei 2009.

Voor meer info: bekijk de laureatenlijst alsook de foto's van de proclamatie.


Oproep tot de beeldende kunstenaars
Het tijdschrift Ambrozijn geeft ruimte aan beeldende kunst. In de rubriek 'Momentopname – Hoogdruk in zwart-wit’ is grafisch werk te zien van hedendaagse kunstenaars.
meer...