NieuwsKulturele Kring AmbrozijnArtistiek Tijdschrift AmbrozijnWedstrijden
 

 

Artistiek Tijdschrift

Abonnementen

Verschijningsdata

Literaire inzendingen

Contact redactie

Taal & Teken


Privacyverklaring

 


Literaire inzendingen

"Ambrozijn - een huis om in te wonen"


Beste lezers en vooral beste schrijvers,

Vanaf de 20ste jaargang start Ambrozijn de rubriek "literaire inzendingen". Het tijdschrift wordt zo tot een grote woning waarin iedereen die het geschreven woord genegen is onderdak kan vinden met zijn geesteskinderen. De meubeltjes van deze woning zijn uw verhalen en gedichten. Met z'n allen bepaalt u dus de inhoud van deze woning. Natuurlijk geldt er een huisreglement : alle bezoekers moeten zich welkom voelen in onze woning. De lezer moet immers geboeid raken door uw gedicht of verhaal, hij hoeft slechts mee te stappen in woorden die zich rangschikken tot zinnen. Een goede raad om de auteurs te helpen, komt van wijlen Godfried Bomans die zei dat 'schrijven schrappen is'. Schrijven is inderdaad met een boom starten en vaak slechts een lucifer overhouden.

Laat u vooral niet afschrikken wanneer uw tekst of gedicht niet opgenomen wordt. Het schrijven is immers al een overwinning op zich en oefening baart kunst. Iedere inzending wordt beantwoord met opgave van de reden waarom we een tekst niet publiceren. Maar wij zijn er ons van bewust dat ook ons oordeel niet alleenzaligmakend is. Iedere mening, hoe bescheiden ook, is immers subjectief.

Het belangrijkste van schrijven ligt voorbij de woorden. Het lege blad blijft voor uitdaging zorgen. Schrijven moet vooral geen functie hebben. Het is gewoon de vader der gevoelens en de moeder van de droom als klanken toevertrouwen aan het instrument alfabet. Zoals over liefde en geluk al duizenden definities werden geschreven, zo onuitputtelijk is het vastleggen van de basisfunctie van schrijven. Voor mij is de omschrijving over poëzie, van de Nederlandse auteur Rien Vroegindewey nog steeds de mooiste :

 

Poëzie is voor mij het verhaal
dat men mij vroeger vertelde
van een man die op zijn zolder
een vliegtuig van beton gebouwd had
en trots tegen iedereen zei
dat het wel kon vliegen
maar niet door het dakraam kon.

U kunt mij bereiken op het zolderkamertje van Ambrozijn :
Marc Bungeneers, Kruisbos 37, B-2040 Berendrecht ;
e-mailadres : marc.bungeneers@ambrozijn-vzw.be

Groeten aan allen !
Marc Bungeneers