NieuwsKulturele Kring AmbrozijnArtistiek Tijdschrift AmbrozijnWedstrijden
 

 

Artistiek Tijdschrift

Abonnementen

Verschijningsdata

Literaire inzendingen

Contact redactie

Taal & Teken


Privacyverklaring

 


Artistiek Tijdschrift Ambrozijn

Het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn verschijnt sinds mei 1980 en wordt uitgegeven door Edgard Storme, stichtend voorzitter-beheerder van de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w., Sint-Jacobsstraat 75, B-8900 Ieper en is bij de Koninklijke Bibliotheek geregistreerd onder het nummer BD33588.

In 1988 verkregen de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. én het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn van de Provincie West-Vlaanderen de officiële erkenning als initiatieven ter bevordering van de letterkunde en de taalzorg in West-Vlaanderen.

In 2002 kreeg de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. de Trofee voor Cultuurverdienste van de Stedelijke Cultuurraad Ieper.

Het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn is een algemeen cultureel en artistiek tijdschrift dat zoveel mogelijk alle facetten van kunst en cultuur aan bod wil laten komen en uitdragen. Bovendien is het een tijdschrift met een open ingesteldheid t.o.v. de culturele en artistieke tendensen in onze maatschappij. Het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn getuigt van een grote tolerantie t.o.v. de vigerende ideologische en filosofische strekkingen in onze samenleving. Een overduidelijk voorbeeld hiervan is de publicatie van het extra millenniumnummer met daarin de door de "Internationale Millenniumwedstrijd voor Essay 2000" bekroonde essays dat in november 2000 gratis aan alle abonnees aangeboden werd !

In 2021 verschijnt de 39ste jaargang van het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn.

 

De Kulturele Kring Ambrozijn v.z.w. en het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn liggen aan de basis van tal van culturele en artistieke activiteiten in Groot-Ieper, zoals :

  • muzikale uitvoeringen (bv. de creatie en vertolking van een liedcyclus n.a.v. "25 jaar Artistiek Tijdschrift Ambrozijn" én "15 jaar Internationale Ambrozijnwedstrijden en Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie en Kortverhaal")

  • voordracht van poëzie (bv. tijdens de proclamatie van de Internationale Ambrozijnwedstrijden en de Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie en Kortverhaal 2011 op zaterdag 19 mei 2012 in de Conferentiezaal van het Ieperse Stadhuis)

  • het inrichten van (inter)nationale literaire wedstrijden (bv. de Internationale Millenniumwedstrijd voor Essay 2000 met proclamatie in Ieper op 20 mei 2000 alsook voor de twintigste keer in de huidige vorm de Internationale Ambrozijnwedstrijden én de Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie en Kortverhaal 2011 met proclamatie in Ieper op zaterdag 19 mei 2012 én voor de tweeëntwintigste keer op rij in 2013 de Internationale Ambrozijnwedstrijden én de Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie en Kortverhaal)

  • het organiseren van tentoonstellingen voor (beginnende én internationaal vermaarde) kunstenaars.
    Het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn is uitgegroeid tot een spreekbuis voor het jonge of beginnende artistieke en culturele talent in Vlaanderen én Nederland.

Ook waakt de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. erover dat het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn bijdraagt tot de bredere bekendmaking van het werk en de persoon van zowel beginnende kunstenaars als van "gevestigde waarden" (= inmiddels algemeen erkend talent).

 

Het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn groeide uit tot een periodieke publicatie met nationale en zelfs internationale uitstraling.
Een eerste bewijs daarvan is de unieke internationale samenwerking met Brabant Cultureel én Brabant Literair, de culturele en literaire tijdschriften van de Nederlandse Provincie Noord-Brabant n.a.v. de Internationale Millenniumwedstrijd voor Essay 2000.
Een tweede bewijs daarvan is de aanwezigheid van het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn op de literaire tijdschriftenkaart van Nederland én Vlaanderen uitgegeven door de Nederlandse Stichting Schrijven.
Een derde bewijs daarvan is de verankering van de Kulturele Kring Ambrozijn v.z.w. en het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn in Nederland door middel van contactpersoon Edgard Storme.

Op die manier vervult het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn een duidelijk artistiek-cultureel-pedagogische rol in Vlaanderen én Nederland !