NieuwsKulturele Kring AmbrozijnArtistiek Tijdschrift AmbrozijnWedstrijden
 

 

 

Privacyverklaring

 


Godenspijs in taal en teken

Ambrozijnzomertentoonstelling
Vorige zomer zette de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. de tentoonstelling Woordbeeld op in Lo. Ze vond plaats in de Sint-Pietersabdijkerk en sloot aan bij de vermaarde beeldenroute aldaar. Het was een succes. 2.500 bezoekers maakten kennis met de gedichten van Jacob Baert, Koen Hendrik, Paul Rigolle en met het beeldend werk van Nancy Demeester, Oswald Fieuw en Bernard Sercu.

Het succes van dit Ambrozijnengagement deed bij voorzitter Edgard Storme een belletje rinkelen: “Laten we proberen om in Ieper een gelijkaardig initiatief op te starten!” Een zomertentoonstelling maken, heeft heel wat voeten in de aarde. Het begint met kunstenaars aanwerven, geschikte locaties zoeken, bereidwillige suppoosten aanspreken. En natuurlijk komt ook het financiële plaatje om de hoek kijken.

Dankzij de medewerking van de Sint-Pietersparochie, het Dien-stencentrum de Kersecorf en het OCMW Ieper is de Ambrozijn-zomertentoonstelling 2009 een feit. De tentoonstelling luistert naar de naam Godenspijs in Taal & Teken. Ze voert de geliefde link tussen poëzie en beeldende kunst opnieuw op. ‘Godenspijs’ als visie op kunst ‘maken’ en ‘beleven’ is wat Ambrozijn in zijn vaandel schrijft.

De tentoonstelling vindt plaats op drie locaties in Ieper. In de Sint-Pieterskerk zal werk te zien zijn van fotografe Marie-Thérèse De Clercq, installatiekunstenaars Gilbert Degryse en Oswald Fieuw en de schilders Nancy Demeester en Bernard Sercu. Poëzie van Jacob Baert, Oswald Fieuw, Wouter van Heiningen en Guy van Hoof is hieraan gekoppeld.

In vier huisjes van het Rijkeklarenhof en in de tuin zullen installaties te zien zijn van Gilbert Degryse, Trees Le Roy, Wendy Vandermaes en Wilma Vissers en dichtwerk te lezen zijn van Floor Deroo, Gerda De Preter, Jacoba Eggink, Ad Haans, Trees Le Roy, Herman Vanderplaetse en Lotte van Dijck.

In een vijfde huisje van het Rijkeklarenhof krijgt de bezoeker nog meer godenspijs voorgeschoteld, want naast een kunstwerk van Gilbert Degryse en Bernard Sercu worden de realisaties van het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn en de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. in de kijker gesteld.

“Deze tentoonstelling is een experiment,” zegt Bernard Sercu, tentoonstellingsbouwer en Ambrozijnredacteur beeldende kunsten. “Uit de experimentele fase van dit initiatief zal blijken of Ieper net als Lo en andere steden en dorpen interesse heeft voor een dergelijke zomertentoonstelling.”

De Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. is fier om met beperkte middelen en zonder subsidie in Ieper een zomertentoonstelling met kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland op poten te zetten. Het is aan de toeschouwer om haar inzet te smaken.

De tentoonstelling vindt plaats van 14 juli tot en met 14 augustus 2009, doorlopend in de Sint-Pieterskerk in Ieper én van maandag tot en met vrijdag (uitgezonderd op 20 en 21 juli) tussen 14.00 uur en 17.00 uur in het Rijkeklarenhof in Ieper.

De catalogus van deze Ambrozijnzomertentoonstelling is tijdens de kantooruren te koop aan de onthaalbalie van het Dienstencentrum De Kersecorf in de Rijkeklarenstraat 83 in Ieper en kost € 2,00.

Voor meer informatie over de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w., het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn en de Internationale Ambro-zijnwedstrijden en Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Kortverhaal én Poëzie kunt u terecht op deze webstek, www.ambrozijn-vzw.be!