NieuwsKulturele Kring AmbrozijnArtistiek Tijdschrift AmbrozijnWedstrijden
 

 

Artistiek Tijdschrift

Abonnementen

Verschijningsdata

Literaire inzendingen

Contact redactie

Taal & Teken

Inhoud


Privacyverklaring

 


Momentopname Bram Dehouck

Bram Dehouck is geboren in 1978. Hij toonde de voorbije jaren werk in Antwerpen, Bredene, Brugge, Ieper en Poperinge.

Bekijk enkele werken.

 

2005: Bram Dehouck tekent en snijdt portretten van Maurits Cornelis Escher, Egon Schiele en Gustav Klimt. Wat vertelt de keuze van de onderwerpen (deze portretten) over zijn werk?

Bij deze meesters bepaalde het onderzoek van constructie, lijn en vlak hun oeuvre. Het resultaat van zijn fascinatie voor deze kunstenaars zien we in een als linosnede uitgewerkte collage (2006) waarin deze bouwstenen van het beeld op een grafisch boeiende manier bijeengebracht zijn.

Het werk toont niet alleen het gevecht met het inhoudelijke aspect van zijn verbeelding, maar tevens het bewustzijn dat beeldende kracht staat of valt met de plastische eigenschappen van het kunstwerk. De werken ‘zonder titel’ (2006 en 2007) vertellen van de leegte die de maker ervoer bij zijn ontmoetingen met mensen.

De keuze voor een expressionistische techniek maakt deze beelden des te krachtiger. Ze hebben een klaarheid die niet liegt. Je ziet geen virtuoze bravoure. In de linosnede van 2007 spreken de lijn en het vlak nog meer dan in eerder werk?. Het is bijzonder om vast te stellen dat een uitgepuurde compositie zoveel kwetsbaarheid kan uitdrukken. De afweging van zwart tegenover wit en omgekeerd, of de factuur van het snijden tegenover een onaangeroerd inkt- of bladvlak, laat aanvoelen hoe groot de betrokkenheid is van deze kunstenaar bij zijn werk.

Er staat almaar minder afgebeeld in Bram Dehoucks werk.
Wat verbeeld wordt, gaat dieper.

Willem De Rynck