NieuwsKulturele Kring AmbrozijnArtistiek Tijdschrift AmbrozijnWedstrijden
 

 

Artistiek Tijdschrift

Abonnementen

Verschijningsdata

Literaire inzendingen

Contact redactie

Taal & Teken

Inhoud


Privacyverklaring

 


Momentopname Veerle Decapmaker

Het keramische werk van Veerle Decapmaker (°1975) is gekenmerkt door eenvoud en perfectie van de grondvorm. Deze is opgebouwd met aardewerk in een natuurlijke kleur.

 

Bekijk enkele werken.

De bekleding van de grondvorm is tweeledig en contrasterend:

1. Over het gehele oppervlak worden korrels gestrooid uit hetzelfde materiaal als de grondvorm, licht afwijkend van kleur. Op die wijze versterken ze het beeld van de oorspronkelijke ruwheid van het basismateriaal.

2. Als contrasterend element wordt verfijnd puur wit-glanzend porselein gebruikt.
- Soms bepaalt het vloeibare porselein zelf zijn contouren doorheen de ruwheid van de primaire bekleding.
- Soms wordt het witte porselein tot dunne strookjes verwerkt en als contrasterend element ‘parerend’ op het ruwe oppervlak gelegd.

In het recente werk krijgt het verfijnde porselein meer de bovenhand. Een moule bestaande uit een mengsel van verschillende soorten gekleurd aardewerk en zand dient als vertrekpunt.
Daarin wordt de grondvorm gemaakt met vloeibaar porselein. Bij het uitbreken van de grondvorm uit de speciaal behandelde moule, blijven plaatselijk resten kleven op het porselein, zodat ook hier weer contrast ontstaat.

In de houtskooltekeningen streeft Veerle Decapmaker naar eenzelfde contrast in afbakening en structuur van de vlakken.
De witte, duidelijk omlijnde vlakken zijn de afbeelding van het gladde witte porselein waarin geen enkele structuur zichtbaar is.
Het achterliggende veld is onduidelijk afgebakend en heeft een grove open structuur. Deze structuur sluit zich meer en meer naarmate de omtrek van het witte onderwerp benaderd wordt en verdwijnt uiteindelijk volledig bij de omlijsting ervan. Zo is een maximaal contrast verzekerd.

José Decapmaker

 

Veerle Decapmaker is meester in de beeldende kunsten optie keramiek. Zij is te gast in galerij Hartistic, Vooruitgangstraat 8 in Ieper, van 17 februari tot en met 23 maart 2008, open op zondag van 14 tot 18 uur en op afspraak (info@hartistic.com).