c Kulturele Kring Ambrozijn vzw
 
 
NieuwsKulturele Kring AmbrozijnArtistiek Tijdschrift AmbrozijnWedstrijden
 

 

Artistiek Tijdschrift

Abonnementen

Verschijningsdata

Literaire inzendingen

Contact redactie

Taal & Teken

 


Nieuws

Taal & Teken - lente 2017

Taal en teken - Winter 2016

IK WIST METEEN, DIT GAAT MIJ ONTBINDEN © Marie-Thérèse De Clercq (beeldimpressie op SCHADUWLAND muziek © Jan Swerts)

 

ZOALS IK BEN

om mij te zien zoals ik ben
ontdek mij en onthul mij
ontmantel en ontmasker mij
ontcijfer en ontraadsel mij
ontwar ontsluit ontknoop mij
ontblader en ontrafel mij
ontvlecht onthecht ontbind mij

pas helemaal door jou ontdaan  
word ik wie ik ten diepste ben
kom zoek mij dan ontken mij niet
jij zult mij vinden zien zoals ik ben

Willy Martin


Taal & Teken - winter 2016

Taal en teken - Winter 2016

PERSISTENCE OF MEMORY © Marie-Thérèse De Clercq

 

LIEU DE MÉMOIRE

(het geheugen van bomen in de winter)

bast
door tijd geteisterd
houdt van de sneeuw
nog even
de broze sporen
vast

later
als ook die tekens
zijn gewist
weet hij wat is gebleven
iets wat veel dieper is
gegrift

Willy Martin


Taal & Teken - herfst 2016

THE IMPOSSIBLE DREAM © Marie-Thérèse De Clercq

 

ZOALS

een homerische vergelijking in 100 woorden

Zoals een kind soms lang blijft spelen buiten in de regen – kijk mama hoe ik de druppels in allebei mijn handen op kan vangen – het liefst zou zij ze willen voelen op haar lippen voorzichtig proeven op het puntje van haar tong weten hoe dat smaakt water dat uit de hemel komt en ondertussen houdt zij niet op met praten en gebaren alsof de regen haar verstaat, zo blijft een man zo blijft een vrouw soms lang bij het venster staan ziet geen druppels telt geen strepen probeert alleen de tekens te begrijpen lezen wat op het raam geschreven staat.

Willy Martin


Taal & Teken - zomer 2016

LA PENSEE © Marie-Thérèse De Clercq

 

HET KLEINE MEISJE EN DE ZEE

kom maar kom maar nader zee

kom maar dichter bij de steiger
aai mijn voeten met je water
streel mijn benen met je wind
neem mij om te spelen in
je golven mee

laat mij op je knieën rijden
met jou naar de wolken kijken
aan je wier en kruiden ruiken
mij verstoppen in je koppen
van wit schuim

bovenal zee kom mij zeggen
waarom blijven mijn gedachten
bij hen die hier zaten achter
hoe hij zweeg en hoe zij sprak
bijna zoals ik

kom maar kom maar nader zee

Willy MartinMozaïek 2016

mozaiek 2013

Mozaïekbanners

Met het oog op Mozaïek 2009 trokken Edgard én Marleentje Storme-Nys met zeven Ambrozijndichters de Ieperse vestingen op. Deze uitzonderlijk poëtische wandeling leverde zeven schitterende gedichten op die, gedrukt op banners, voor de eerste Mozaïekeditie aan de muren van het Kruitmagazijn opgehangen werden.

Ook tijdens Godenspijs in taal en teken, de experimentele Ambrozijnzomertentoonstelling in het Rijkeklarenhof, waren deze gedichten de blikvangers van de expositie.

Voor Mozaïek 2013 voegde de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. in samenwerking met kunstenares Marie-Thérèse De Clercq een artistieke dimensie toe, want zij selecteerde bij deze gedichten telkens een fotografische impressie. Op 11 mei 2013 waren drie van deze Mozaïektandems te zien op de Ieperse vestingen in de nabijheid van de Menenpoort.

Op 7 mei 2016 tijdens Mozaïek 2016 waren alle Mozaïektandems te zien aan CCI Het Perron: Bevestiging met voeten (Jacob Baert) & Double Idemnity (Marie-Thérèse De Clercq), Ramparts Cemetry (Marc Bungeneers) & Boulevard of Broken Dreams (Marie-Thérèse De Clercq), Het bijna durven (Lotte van Dijck) & La Divina Commedia (Marie-Thérèse De Clercq), Resonatie versus inundatie (Herman Rohaert) & In-Zicht (Marie-Thérèse De Clercq), Dit is een vreemd kijken (Floor Deroo) & In-Between (Marie-Thérèse De Clercq), Last Post (Gerda De Preter) & L’Absolu (Marie-Thérèse De Clercq) en Stadspoort in Ieper (Herman Vanderplaetse) & I Am Flying (Marie-Thérèse De Clercq).

Ambrozijn op Mozaïek Ieper (mei 2016) from PhoVid on Vimeo.


Kaften jaargang 30, 31, 32, 33 en 34

De kaften van Ambrozijnjaargang 34 werden toegevoegd aan het archief.

Bekijk het archief.


Cartoons jaargang 30 en 31 en 34

De cartoons van Luc Vermeersch uit Ambrozijnjaargang 34 werden toegevoegd aan het archief.

Bekijk het archief.


Wedstrijden: proclamatie Ambrozijnwedstrijden 2013

De plechtige proclamatie van de Ambrozijnthemagedichten- en verhalenwedstrijden voor de leerlingen van de basisschool 2013 alsook van de Internationale Ambrozijnwedstrijden en Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie en Kortverhaal 2013 vond plaats op zaterdag 24 mei 2014.

Voor meer info: bekijk de laureatenlijst en een fotoverslag.


Wedstrijden: proclamatie Ambrozijnwedstrijden 2012

De plechtige proclamatie van de Ambrozijnthemagedichten- en verhalenwedstrijden voor de leerlingen van de basisschool 2012 alsook van de Internationale Ambrozijnwedstrijden en Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie en Kortverhaal 2012 vond plaats op zaterdag 25 mei 2013.


Voor meer info: bekijk de laureatenlijst en een fotoverslag.


Mozaïek 2013

mozaiek 2013

Mozaïekbanners

Met het oog op Mozaïek 2009 trokken Edgard én Marleentje Storme-Nys met zeven Ambrozijndichters de Ieperse vestingen op. Deze uitzonderlijk poëtische wandeling leverde zeven schitterende gedichten op die, gedrukt op banners, voor de eerste Mozaïekeditie aan de muren van het Kruitmagazijn opgehangen werden.

Ook tijdens Godenspijs in taal en teken, de experimentele Ambrozijnzomertentoonstelling in het Rijkeklarenhof waren deze gedichten de blikvangers van de expositie.

mozaiek

© Marie-Thérèse De Clercq

Voor Mozaïek 2013 voegt de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. in samenwerking met kunstenares Marie-Thérèse De Clercq een artistieke dimensie toe, want zij selecteerde bij deze gedichten telkens een fotografische impressie. Op 11 mei zijn drie van deze Mozaïektandems te zien op de Ieperse vestingen in de nabijheid van de Menenpoort: Bevestiging met voeten (Jacob Baert) & Double Idemnity (Marie-Thérèse De Clercq), Ramparts Cemetry (Marc Bungeneers) & Boulevard of Broken Dreams (Marie-Thérèse De Clercq), Het bijna durven (Lotte van Dijck) & La Divina Commedia (Marie-Thérèse De Clercq).
Ondertussen dromen wij al van Mozaïek 2016 en een artistiek trio!      

Ambrozijn 30

ambrozijn 30

Naar aanleiding van het dertigjarige bestaan van het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn pakte de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. in samenwerking met het CultuurCentrum Ieper van 19 april tot 19 mei 2012 in CC Het Perron uit met de thematentoonstelling 30.
Ambrozijncameraman Jo Vandamme en zijn assistent Hugo Degraer maakten in opdracht van de vereniging de film Ambrozijn 30, een uniek artistiek portret van de aan de thematentoonstelling deelnemende Ambrozijndichters, -kunstenaars en -musici. Het orgelpunt van deze film is de poëtische en muzikale ode aan Roger Raveel door dichter Jacob Baert, componist-klavecinist Dirk Blockeel en tenor Roel Vansevenant. 

Programma Mozaïek 2013     


Ambrozijnwedstrijden 2013

Voor meer info over de Ambrozijnwedstrijden 2013: bekijk de wedstrijdreglementen.


Catalogus Ambrozijn 30

Brochure Ambrozijn 30 (11,8 Mb)


Dertig jaar Artistiek Tijdschrift Ambrozijn én Twintig jaar Ambrozijnwedstrijden

De viering "Dertig jaar Artistiek tijdschrift Ambrozijn én Twintig jaar Ambrozijnwedstrijden" alsook de plechtige proclamatie van de Ambrozijnthemagedichten- en verhalenwedstrijden voor de leerlingen van de basisschool 2011 alsook van de Internationale Ambrozijnwedstrijden en Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie en Kortverhaal 2011 vinden plaats op zaterdag 19 mei 2012.

Voor meer info: bekijk de uitnodiging.


Vernissage ambrozijn 30

Het fotoverslag van de vernissage van de ambrozijntentoonstelling 30 op donderdag 19 april 2012.


Ambrozijn 30

Leve het artistiek tijdschrift Ambrozijn!

Uitnodiging voor de thematentoonstelling '30'


Ambrozijnwedstrijden 2012
Voor meer info over de Ambrozijnwedstrijden 2012: bekijk de wedstrijdreglementen.


Katten in kaften en kaders: videoverslag
Tv-Westhoek kwam op bezoek bij de opening van de thematentoonstelling Katten in kaften en kaders van Ambrozijnmedewerker Roger Laute in de Ieperse bib, die liep tot 7 januari 2012.Katten in kaften en kaders
Deze tentoonstelling toonde een selectie uit de verzameling prenten en boeken met illustraties van katten van Roger Laute. Deze liep van 9 december 2011 tot 7 januari 2012 en was te bezichtigen tijdens openingsuren van de Ieperse bibliotheek.

De opening vond plaats op zaterdag 10 december om 11 uur in de Alfa en Omega-zaal van de bib. De tentoonstelling werd ingeleid door Roger Laute en werd officieel geopend door Schepen van Bibliotheek, Frans Lignel.
Gelieve hier de uitnodiging te vinden.


Wedstrijden: proclamatie Ambrozijnwedstrijden 2010
De plechtige proclamatie van de Ambrozijnthemagedichten- en verhalenwedstrijden voor de leerlingen van de basisschool 2010 alsook van de Internationale Ambrozijnwedstrijden en Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie en Kortverhaal 2010 vond plaats op zaterdag 21 mei 2011.

Voor meer info: bekijk de laureatenlijst en een eerste fotoverslag.


Fonds van Wonterghem - De Brabandere 2009
Op 28 oktober heeft het Bestuurscomité de titel van Laureaat van het Fonds Van Wonterghem - De Brabandere - in de volksmond gekend als de Ieperse Nobelprijs - editie 2009, toegekend aan Edgard Storme "voor zijn jarenlange brede culturele en maatschappelijke inzet voor medemens en verenigingsleven in Groot-Ieper". De Prijs werd uitgereikt in de Raadzaal van het Stadhuis in Ieper op 20 november 2009.

Meer info (webstek Koning Boudewijnstichting)


Godenspijs in taal en teken (update)
Een experimentele zomertentoonstelling met beeldende kunst en poëzie in het Rijkeklarenhof en de Sint-Pieterskerk in Ieper.

Meer info

Bekijk de affiche en uitnodiging alsook de foto's van de tentoonstelling en de finissage.


Wedstrijden: proclamatie Ambrozijnwedstrijden 2008
De plechtige proclamatie van de Ambrozijnthemagedichten- en verhalenwedstrijden voor de leerlingen van de basisschool 2008 alsook van de Internationale Ambrozijnwedstrijden en Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie en Kortverhaal 2008 vond plaats op zaterdag 23 mei 2009.

Voor meer info: bekijk de laureatenlijst alsook de foto's van de proclamatie.


Oproep tot de beeldende kunstenaars
Het tijdschrift Ambrozijn geeft ruimte aan beeldende kunst. In de rubriek 'Momentopname – Hoogdruk in zwart-wit’ is grafisch werk te zien van hedendaagse kunstenaars.
meer...